Apakah Dokumen PDF

2023-11-06

Pengenalan kepada PDF

PDF adalah format fail dokumen mudah alih yang digunakan untuk membentangkan dan menukar dokumen dengan pasti, tanpa mengira perisian, perkakasan atau sistem operasi. Dengan kata lain, fail PDF adalah universal sama ada dalam sistem operasi mac Windows atau Apple.

Maksud PDF

PDF adalah format fail yang dikembangkan oleh Adobe Systems untuk pertukaran fail yang tidak berkaitan dengan aplikasi, sistem operasi, dan perkakasan. Fail PDF didasarkan pada model gambar bahasa PosScript, dan ketepatan dapat dijamin pada pencetak apa pun. Warna dan kesan pencetakan yang tepat, maksudnya, PDF akan menghasilkan semula setiap watak, warna dan gambar naskah dengan setia.

Sejarah pembangunan

Format fail PDF dikembangkan pada awal tahun 1990-an sebagai kaedah perkongsian yang dapat merangkumi format fail dan gambar bawaan, dan dapat beroperasi di seluruh platform. Walaupun penerima di platform komputer yang sama sekali berbeza, mungkin tidak mempunyai antara muka perisian aplikasi yang berkaitan atau digunakan. menggunakan, dalam beberapa tahun pertama ketika teks World Wide Web dan HTML belum muncul, PDF sangat popular di kalangan teknologi aliran kerja penerbitan desktop.

Pada asalnya, PDF hanya dilihat sebagai format pratonton halaman, bukan format pengeluaran. Walau bagaimanapun, perasaan pasaran tidak begitu. Harapan pasaran mengubah fokus format ini, yang juga mengubah produk. Pelbagai pembaca e-book membanjiri pasaran domestik dan asing dan telah menggantikan media kertas dalam banyak bidang.

Kesan utama

Fail PDF menggunakan algoritma pemampatan standard industri, yang biasanya lebih kecil daripada fail PostScript dan mudah dipindahkan dan disimpan. Ia juga bebas dari halaman. Fail PDF mengandungi satu atau lebih "halaman" dan dapat memproses setiap halaman secara berasingan, yang sangat sesuai untuk sistem multi-pemproses. Oleh kerana pelbagai kelebihan fail PDF, ia secara beransur-ansur menjadi kegemaran baru dalam industri penerbitan, memberikan lebih banyak kemudahan kepada orang ramai.