Çfarë është një dokument PDF?

2023-11-06

Futja e PDF

PDF është një format i dokumentit portabël për paraqitjen dhe shkëmbimin e dokumenteve, pavarësisht nga software, hardware apo sistemi operativ. Me fjalë të tjera, dosjet PDF janë të zakonshme si në sistemet operating të Windows dhe Apple.

Kujtimi i PDF

PDF është një format i skedarëve të zhvilluar nga Adobe Systems për shkëmbimin e dosjeve në një mënyrë të pavarur nga programet e aplikimit, sistemet operative dhe hardware. Dosjet PDF bazohen në modelin e imazhit të gjuhës PostScript, i cili mund të sigurojë efektin e saktë të shtypit në çdo printer, I. PDF do të riprodhojë me besnikëri çdo karakter, ngjyrë dhe imazh të origjinalit.

Procesi i zhvillimi

Formati i skedarëve PDF u zhvillua në fillim të viteve 1990 si një metodë e ndarjes që mund të përfshijë formatet e skedarëve dhe imazhe të ndërtuara, dhe mund të funksionohet nëpër platforma. Edhe pse marrësit në platforma kompjuterike krejtësisht të ndryshme mund të mos kenë ndërfaqa të programeve të përbashkëta për të përdorur, PDF ishte shumë i famshëm midis teknologjive të rrjedhjes së pune të botimit në disa vitet e para kur ende ueb-i Botërore dhe teksti HTML nuk ishin duke dalë.

Fillimisht, PDF u konsiderua vetëm një format i parashikimit në faqe, jo një format i prodhimit. Megjithatë, tregu nuk u ndie kështu dhe shpresat e tregut zhvendosën fokusin e këtij formati, duke ndryshuar kështu edhe produktin. Një shumëllojshmëri lexuessh e-librave po përmbyten tregjet vendase dhe të huaja dhe kanë zëvendësuar mediat e letrës në shumë fusha.

Efekte kryesore

Dosjet e PDF përdorin algoritmet e kompresimit standart të industrisë, zakonisht më të vogla se dosjet PostScript, të lehtë për t'u transferuar dhe ruajtur, është i pavarur në faqe, një dosje PDF përmban një ose më shumë "faqe", ju mund të trajtoni çdo faqe ndarë, veçanërisht i përshtatshëm për sistemet e shumë-processorit, është për shkak të avantazheve të dosjeve të PDF, Gradualisht është bërë një i preferuar i ri në industrinë botuese, duke u siguruar njerëzve më shumë dobi.