Vad är skillnaden mellan PDF-dokument och Word-dokument?

2023-11-06

PDF och ord är två vanliga dokumentformat på datorer för närvarande, och det finns en stor skillnad mellan dem. Låt oss ta en titt på dem i detalj.

PDF-dokumentöversikt

PDF är ett format som underlättar fildelning och utskrift och introducerades ursprungligen av Adobe. PDF-filer kan visas på samma sätt på olika operativsystem och programvaruplattformar, och formatet liknar det för pappersdokument. Fördelen med detta format är att det bevarar stil och struktur i originaldokumentet, samtidigt som det har en hög grad av säkerhet.

Översikt över Word-dokumentet

Word-dokument från Microsoft Corporation, är en av de vanligaste dokumentformatet. Det har fördelarna med att redigera och formatera, och användare kan redigera, designa, skrivsättning och andra åtgärder på dokumentet. Därför är orddokument utmärkta på att hantera text och tabeller.

De största skillnaderna mellan PDF och Word.

Den största skillnaden mellan PDF och ord är filformat och funktion. Låt oss ta en närmare titt på de tre viktigaste skillnaderna:

1. Filformatet är annorlunda.

PDF är ett icke-redigerbart format, medan ordet är ett redigerbart format. I ett orddokument kan användare redigera, kopiera och klistra in innehåll efter behov. PDF-filer kan dock inte redigeras och kan inte ändras när de har sparats.

2. Olika funktioner

Däremot kan PDF-filer signeras digitalt och kan endast nås via protokolllösenord, med hög säkerhet. Word-dokument, å andra sidan, har många andra typer av redigeringsfunktioner, såsom tabeller, skissa handritt grafik och lägga till hyperlänkar. Word kan också infoga multimediafiler, bakgrundsbilder och ställa marginaler.

3. Den tillämpliga miljön är annorlunda

PDF-filer är bekväma för användare att visa och skriva ut på nätet eftersom de inte är begränsade av något specifikt operativsystem eller programvaruplattform. Word-dokument, å andra sidan, är utmärkta på att hantera text och tabeller, vilket gör dem bättre för att effektivt komponera, redigera, och formatera stora mängder text.

Sammanfattning

Detta är de största skillnaderna mellan PDF och ord. Vi kan välja vilket dokumentformat som ska användas enligt våra behov. Om du behöver skriva ut och dela filer, då är PDF-filer mer lämpliga; om du behöver redigera dokument eller behandla stora mängder text, då är orddokument mer praktiska.